55 Preguntes sobre Jesús de Natzaret, 55 respostes de Joseph Ratzinger-Benet XVI

Joseph Ratzinger-Benet XVI acaba de publicar la segona part de la seva biografia sobre Jesús: “Jesús de Nazaret. Desde la Entrada en Jerusalén hasta la Resurrección”. S’ha publicat en diversos idiomes: en català es preveu pel maig.  Es tracta dun viatge cap a “les paraules i els esdeveniments decisius de la vida de Jesús” (p. 9). Recull i debat aportacions d’un gran nombre d’investigadors sobre què hi ha de cert en els Evangelis. El resultat és un llibre amb respostes a molts dels interrogants de la recerca teològica però també a moltes de les grans preguntes de l’ésser humà.

Entre moltes altres qüestions, respon a aquestes 55, sobre el llibre mateix, sobre Jesús, el seu missatge, els deixebles i el context històric. ¿És veritat allò que es narra de Jesús en el Nou Testament? Si el que s’explica en el Nou Testament és cert ¿Per què hi ha punts en els quals els historiadors discrepen? ¿Es Jesús Déu? ¿Com és possible que Jesús fos rebut amb lloances a Jerusalem i al cap de pocs dies fos crucificat? ¿Van condemnar Jesús per motius polítics? ¿Qui eren exactament els acusadors de Jesús? ¿els jueus? ¿Per què el penediment de Judes acaba malament? ¿El sudari de Torí va embolcallar realment el cos de Jesús? ¿És compatible el missatge de les benaurances amb la mort en la Creu? ¿En què ha consistit la resurrecció de Jesús? ¿A què es refereix Jesús quan parla de ‘vida eterna’? ¿Com troba la persona humana la vida eterna? ¿Coneixem la veritat de l’ésser humà a partir de la ciència? ¿Per què es creïble el missatge que difon l’Església? ¿Prediu Jesús la fi del món? ¿Volgué Jesús fer-se rei? ¿Quina mena de regnat reivindica? ¿Perquè Déu no es va revelar als poderosos del món, i no només a un petit grup de deixebles? ¿Va predir Jesús les persecucions contra els cristians? ¿Què se’ls hi demana, als cristians, com actitud de fons? ¿Quin paper juguen les dones en la creu i la resurrecció? ¿Quins són els elements fonamentals per a la unitat de l’Església? ¿Quin sentit té la confessió, el sagrament de la penitència? ¿Què té a veure la Missa amb l’ajut als necessitats i les obres de caritat? ¿Què significa que el vel del Temple s’esquinci quan mor Jesús? Els cristians canvien dissabte per diumenge com dia principal de la setmana. ¿Per què?

I així, fins 55. El text de les respostes està tret literalment de l’original. Les preguntes són de qui ha seleccionat els textos.

 

Marc Argemí
marcargemi@gmail.com

 

Leave a comment