La crisi de la pederàstia a l’Església, en 1001 paraules

Els càrrecs

New York Times (NYT) publica (12/3/10) que el 1980 l’arxidiòcesi de Munic i Freising acollí i finalment reincorporà a les seves funcions un sacerdot acusat d’abusar sexualment de nens. El bisbe era aleshores Joseph Ratzinger. El capellà perpetrà més tard nous abusos i fou processat. Com s’ha demostrat després, qui prengué la decisió de readmetre’l no fou Ratzinger sinó el vicari general: la reassignació tingué lloc el setembre de 1982, quan Ratzinger ja estava a Roma.

Per les mateixes dates (5/03/10) s’intenta implicar el germà de Ratzinger, però l’acusació directe a ell no se sostè.

La resposta de Benet XVI a la pederàstia

Benet XVI (19/03/10) escriu una carta als catòlics d’Irlanda [anglèscastellàcatalà] sobre els abusos a nens i joves per part de clergues, destapats pels informes Murphy (juliol 2009) i Ryan (maig 2009). Irlanda és el segon país, després d’Estats Units, on s’investiga a fons.

En la missiva, Benet XVI apunta 8 causes d’aquest desastre de l’Església: 1) inadequada resposta a la secularització; 2) descuit de pràctiques sagramentals i devocionals (confessió freqüent, pregària diària i recessos anuals); 3) tendència a adoptar formes de pensament i judici sense referència suficient a l’Evangeli; 4) tendència a evitar enfocaments penals de les situacions canònicament irregulars; 5) procediments inadequats per a determinar la idoneïtat dels candidats al sacerdoci i a la vida religiosa; 6) insuficient formació humana, moral, intel·lectual i espiritual en els seminaris i noviciats; 7) tendència social a afavorir el clergat i altres figures d’autoritat i 8 ) una preocupació fora de lloc pel bon nom de l’Església i per evitar escàndols.

A les víctimes diu: “Heu sofert immensament. N’estic tan apesarat! Sé que res pot esborrar el mal que heu suportat. (…). És comprensible que us sigui difícil perdonar o reconciliar-vos amb l’Església. En el seu nom, expresso obertamentla vergonya i el remordiment que tots sentim. Al mateix temps, us demano que no perdeu l’esperança”. Alssacerdots i religiosos que han abusat de nens: “Respondreu davant Déu Totpoderós i davant els tribunals degudament constituïts”. Als bisbes: “no es pot negar que alguns de vosaltres i dels vostres predecessors heu fracassat, de vegades lamentablement, a l’hora d’aplicar les normes, codificades fa molt de temps, del dret canònic sobre els delictes d’abusos de nens. S’han comès greus errors en resposta a les acusacions”.

Benet XVI proposa, a més, cinc mesures: 1) un any de penitència; 2) redescobrir el sagrament de la Reconciliació (la confessió); 3) fomentar l’adoració eucarística; 4) una Visita Apostòlica (una inspecció) en algunes diòcesis, seminaris i congregacions religioses; 5) una missió per a tots els bisbes, sacerdots i religiosos. En altres paraules: fer net.

Més càrrecs encara

El 24/03/10, NYT apunta directament Benet XVI com a responsable d’un cas quan era encara cardenal: el funest cas de Lawrence Murphy, que va abusar de nens sords durant els 70 a la diòcesi de Milwaukee i no fou condemnat ni per la justícia ordinària ni per l’arquebisbatCom s’ha vist després, la manca de diligència en el càstig del malfactor fou culpa del propi arquebisbat local: el cas no va arribar al Vaticà fins als 90. L’esbiaix de la notícia periodística pot explicar-seper errors de traducció i perquè l’article beu de dues fonts: els advocats que han denunciat l’Arquebisbat (un d’ells, Jeffrey Anderson, té litigi obert amb la Santa Seu) i l’arquebisbe retirat de Milwaukee Rembert Weakland, en actiu en el moment dels fets.

El 2/2/10 Associated Press llançà una nova acusació contra Benet XVI, les proves de la qual es demostraren falses. El 9/4/10 hi tornà NYT amb més acusacionsamb igual sort.

En resum, les acusacions contra l’Església són tres: 1) alguns sacerdots catòlics abusaren de nens; 2) molts bisbes ho ocultaren, i 3) Benet XVI n’és personalment responsable. Amb dades a la mà, el n. 1 és lamentablement cert en una ínfima minoria del col·lectiu; n. 2 s’afirma en determinats prelats i n. 3 és rotundament fals.

Les conseqüències

Alguns han reclamat jutjar el Papa per encobriment, i han aprofitat per un judici negatiu sobre el catolicisme en en el seu conjunt. Altres de funest record ja havien intentat, temps enrere usar els delictes d’uns pocs per desacreditar tota la institució. Alguns advocats intenten treure’n profit. No han faltat veus amigues del Papa des del judaisme, des del’agnosticisme i, en general, des d’ambients intel·lectuals.

El Vaticà ha posat sobre la taula tota la informació de què disposa. L’exercici de transparència ha arribat fins a l’extrem que el fiscal del Vaticà parlés sobre els casos d’abusos en una documentada entrevista. La Santa Seu ha fet públics els reglaments pels quals es jutgen aquests casos i abundant documentació.

Dins de l’Església, hi ha hagut partidaris de la ruptura i partidaris de la renovació. Ruptura: 1) algunes veus reclamen una revisió del celibat per capellans i de la moral catòlica, encara que expertsopinadors fins i tot no catòlics han denunciat amb dades la inexistència d’aquesta vinculació causa-efecte. 2) exponents antiromans de certa edat han reclamat la dimissió del Papa o una reforma.

Renovació: molts han aplaudit el posicionament de Benet XVI de tolerància zeropetició de perdópenitència iconversió. Molts catòlics han intentat sortir de la perplexitat cercant la veritat dels fets. L’operació neteja iniciada anys enrere ha agafat embranzida: des de la carta a Irlanda han dimitit dos bisbes irlandesos, un americà, un alemany, un norueg i un belga. El lideratge intern de Benet XVI és més gran ara que mesos enrere. Es percep Benet XVI com partde la solució, i no part del problema.

A banda de la feina de l’Església, pocs han prioritzat la protecció de les víctimes i mesures per acabar amb la pederàstia. És una llàstima, i encara més quan es constata que el problema és tranversal: afecta més greumentmolts d’altres col·lectius socials. Països com Alemanya, ja ho afronten globalment. Alguns articulistes han assenyalat la culpa que en l’extensió del fenomen pot haver tingut la revolució sexual dels seixanta i la seva simpatia declarada vers la pedofília.

Marc Argemí

http://www.facebook.com/marcargemi

6 thoughts on “La crisi de la pederàstia a l’Església, en 1001 paraules

  1. Pingback: La pederàstia a l'Església en 1001 paraules // la tafanera

  2. joan martorell i barberà

    Pederastia 29/3/010

    Els diaris en van plens tant com fa uns mesos omplien les seves columnes amb la Grip A i fa uns dies amb la gran nevada… i demà quin serà el tema estrella?

    Peró parlem clar: qui es el culpable de que unes persones haig comés el delicte de pedeastria? Sens dupte i amb l’història als dits es el Cristianisme i més concretament l’Església Católica (llegiu sino en la separata “ES” de La Vanguardia del dissapte “Sexo a la Antigua”) per adonar-vos de com s’ho manegaven aixó del sexe els nostres recontre-vesavis Grecs i Romans,fins almenys el segles primers de la nostre era Cristiana.
    La primera materia, ( nosaltres els homes i les dones del segle XXI )es la mateixa, la diferéncia es, com dir-ho? Cultural o bé si voleu de “coco”, peró impoertantíssima:
    el que abans del segle primer de la nostre temps era costum corrent, permés, i fins i tot recomanat (llegiu Plató ,Sócrates….etc) ara és delicte. Com ho és l’esclavatge, l’inferioritat de les dones (“la dona és un home incomplert: Aristòtil”)el racisme (recordeu?” ja no hi ha grec ni gentil, ni home ni dona, ni esclau ni lliure :Sant Pau”).
    Res, no hi ha volta de full, que encara que no volguem reconeixer-ho o que s’estigui totalment en contra, les arrels cristianes estan ben fortament “arrelades” i perdoneu la redundància. No s’hi pot fer res el temps és irreversible com una bola de neu baixant muntanya avall (aixó és d’un filòsof contemporani Bergson)
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230MATADEPRA
    Telf:937870535
    DN I 39054045E

    SAL INSÍPIDA

    Quan parlant del delicte de pedeastria comés per alguns dels nostres sacerdots, o en escrits i declaracións s’insisteix en que es tracte d’une conspiració menada per lobbies avortistes, pro-eutanasia, la desidéncia, i, com no, la masoneria; que magnifiquen, callen veritats, retallen fets, i estrefant contextos,jo no deixo de pensar, ves quina cosa, justament amb Gerri de la Sal, on jo hi anava a comprar llana o de pas cap a les muntanyes pirenenques.
    A Gerri hi passa un torrent d’aigua salada que es embassada a les salines, per tal d’extreure’n la sal , la famosa sal de Gerri. Doncs bé en cas de tormenta les aigues sortien de la seva llera i la salada es barrejava amb la dolça del seu costat. En aquest la sal hauria esdevingut escassa i insípida, per tant es llançava al Noguera i les truites de la dolça baixaven tant borratges que els de Gerri amb un cop de bastò les estabornien i cap el cove.
    Els fets son els fets tant pel delicte com per la conspiració, peró la culpa es de la sal insípida, de molts que van aigualir l’aigua salada.
    Una fila meva teóloga va basar la seva tessi doctoral sobre l’ensenyament del catecisme en els anys 70 en diversos paisos, Holanda..però molt concretament als Estats Units… (modestia de pare a part va treure un “sobresaliente cum laude) El que tinc clar es que “de aquellos polvos vinieron estos barros”foren els anys de la gran deserció
    Dit aixó recordo que PauVI va parlar del dimoni que s’havia colat per una escletxa de l’Esglèsia, de Joan Pau II que fins el darrer moment va batallar per la santetat dels sacerdots i del nostre Benet XVI que en el seu temps de cardenal com Prefecte de la Sagrada Congregació de la Fe (si, és l’actual nom edulcorat de la Inquisició) es va guanyar a polç la contra de tots els conspiradoras, que si ho són o no, ells ho saben, segur que s’en freguen les mans.
    Peró l’aigua de Gerri mai ha deixat de baixar ben salada.Vetllem!! i alegrem-nos és Pascua!!!!
    Joan Martorell i Barberà
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf 937870535
    DNI39054045E

    Reply
  3. Pingback: El Papa demana perdó… una altra vegada, com a juliol del 2008 « B16 – links

  4. Pingback: Quin comportament ha tingut Benet XVI davant els casos de pederàstia? « B16 – links

  5. préstamo

    I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Reading this info So i am glad to exhibit that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much surely will make sure to don?t put out of your mind this website and give it a look regularly.

    Reply

Leave a comment